Twelve Years a Slave

Ropstvo je društveni ili pravni status pojedinca. Rob je onaj kome su oduzeta ljudska prava i ko je vlasništvo druge osobe ili zajednice. Rob se postaje rođenjem, kupovinom ili zatočenjem. Sa druge strane, sloboda se odnosi, u najopštijem smislu, na tvrdnju ,,biti slobodan” (nesputan, nezarobljen) i označava stanje u kojem subjekat može da deluje bez prisile i zabrane. Položaj čoveka potpuno suprotan slobodi jeste ropstvo.

Život čini sloboda. Sačinjen je od bezbroj nama bitnih i nebitnih trenutaka sreće, tuge, radovanja,patnje…Posle svega nam ostanu samo ti trenuci u kojima smo uživali. Sloboda je kada pijete kafu sa prijateljima, gledate filmove, trčite gradom, obrazujete se, putujete, uživate u ljubavi, ispijanju nekog fenomenalnog vina, putovanju sa prijateljima…

Sada zamislite da vam je sve to oduzeto. Nemate prava da izgovorite svoje ime, nemate prava da uspravno stojite i da nikada više nećete videti vaše najmilije.To je bila sudbina Solomona Northupa – slobodnog, obrazovanog, tamnoputog muzičara.

12

Nekada je boja kože lako mogla da odredi vašu dalju sudbinu. Ovo je istinita priča o jednom tamnoputom muzičaru, slobodnom, obrazovanom i porodičnom čoveku sa suprugom i troje dece, koji dobija ponudu da ode u Washington na dve nedelje i da tamo iskoristi svoju priliku da dobro zaradi i da se potom vrati kući. On ubrzo shvata da su ga poslovni partneri (belci) prevarili i da je prodat kao rob pod lažnim imenom. O njegovoj sudbini su dalje brinuli raznorazni robovlasnici. Radio je kao drvoseča, brao je pamuk, obrađivao šećernu trsku, ali nikad nije prestajao da misli na svoju porodicu i da svira violonu. Solomon u jednom trenutku upoznaje Basa, belca, koji je došao da radi na izgradnji neke kuće kod robovlasnika Edvina Epsa. Edvin je upravo taj koji će mu pomoći da se spasi iz cele nesrećne priče koju je živeo dvanaest godina! Nakon uspešnog spašavanja sa plantaže, Solomon se napokon vraća kući i svojoj porodici. Zatiče svoju ženu i decu; ćerka se udala i dobila sina koji nosi njegovo ime. Slike tih dvanaset godina ropstva nikada neće zaboraviti.Solomon se nakon ovoga aktivirao po pitanju ropstva; priveo je sudu ljude odgovorne za njegovo zatočenje, ali nije mogao da svedoči protiv belaca i izgubio je slučaj protiv vlasnika robovskih ćelija, Džejmsa Birča.

Solomon Northup je 1853. godine objavio knjigu Dvanaest godina ropstva, aktivirao se u pokretu abolicionista (ideologija, odnosno pokret kome je cilj ukidanje nekog običaja ili zakonske odredbe koja se smatra nehumanom ili nemoralnom), predavao je o ropstvu na severoistoku Sjedinjenih država i pomagao odbeglim robovima u podzemnoj železnici. Datum i okolnosti Solomonove smrti nisu poznati.

 

Film Twelve Years a Slaveosvojio je 2. marta Oskara za: najbolji film, najbolje adaptirani scenario (John Ridley) i sporednu žensku ulogu (Lupita Nyong’o).Ova američko-britanska koprodukcija u koju je uloženo $20,000,000 snimana je na autentičnim lokacijama New Orleansa, kao i na nekim plantažama (Felicity Plantation, St.Joseph Plantation) u američkoj saveznoj državi Louisiana.Chiwetel Ejiofor je maestralno odigrao svoju ulogu uspevajući pomoću facijalnih ekspresija, načina hoda i ophođenja verno da izrazi bol, patnju i borbu svog lika.

,,I don’t want to survive. I want to live.’’

Pomoću nekoliko krupnih kadrova Sean Bobbitt  uspeva da nam dočara pravu sliku koja je vladala na posedima američkih robovlasnika, sliku gde su tamnoputi ljudi bili posmatrani u vidu alata koji radi i govori.Ova ekranizovana životna priča će vas magično osvojiti i držaće vas pod utiskom dugo i nakon gledanja filma. Čovek bez slobode je duša vezana lancima. zato živite svaki dan punim plućima, uživajte u malim stvarima… Rizikujte. Ne oklevajte. Samo napred. Na kraju krajeva , pa zar to i nije suština života?!

To je sloboda!

 

Milena Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>